Skillnader och likheter mellan federalstat och centralstyre
Det finns väldigt stora skillnader mellan hur olika länder styrs. Till exempel om det är en federalstat eller ett land med centralt styre. Det återspeglar sig i hur makten är fördelad.
Typiskt för en federalstat
Hur fungerar då en federalstat? Det är en typ av land som det finns gott om, samtidigt som många nog har svårt att berätta mer än kanske ett eller två länder. Federalism är begreppet för det här styrelseskicket och innebär att makten är fördelad på fler än bara ett ställe i samhället.
Det vill säga, det är inte bara den nationella regeringen som har något att säga till om i beslutsfattning. Med den kunskapen finns det också många som hävdar att EU är en typ av federalism.
Men ska man gå in på de klassiska exemplen av federalstater kommer USA att komma upp. Med ett sådant konkret exempel blir det oftast enklare att förstå hur federalismen fungerar. USA:s styrelseskick är typiskt för de federala staterna. Det vill säga att hela befolkningen röstar fram en president, eller en regeringschef med annan benämning. Sedan finns det dock flera stater i landet som utgör som en slags unioner. De har en viss form av självstyre.
Det är viktigt att veta att staterna i USA har självstyre till viss del, men inte helt och hållet. Det vill säga att delstaterna i USA har rätt att stifta vissa lagar samt är en del av den beslutande makten. Däremot måste de fortfarande ta hänsyn till den nationella regeringen många gånger. Samma sak gäller även för länder som Spanien, Tyskland och Argentina som även de är exempel på federationer.
Hur fungerar ett centralt styre?
Motsatsen till en federalstat är centralstyre. Begreppet som används för det är vanligtvis enhetsstat, just för att poängtera skillnaden. Inom en federation kan stater och regioner ta flera självständiga beslut. Det här är något som sällan händer inom en enhetsstat, i alla fall inte på samma sätt.
Sverige är till exempel ett land med centralt styre. Men här är det möjligt för kommuner och regioner att ta vissa beslut. Till exempel ansvarar regionerna för sjukvård medan kommuner har skolan och äldreomsorgen på sitt bord. Varför är det så? Jo, det beror på att den svenska staten delegerar de uppgifterna till de lägre instanserna. Det innebär att regioner och kommuner inte har självstyre i Sverige, de har istället fått uppgifter från regeringen.
Fördelar och nackdelar mellan de olika systemen kan diskuteras i evighet. En fördel med centralstyre brukar beskrivas som tryggheten och tydligheten. Det vill säga, folket vet vilka som har ansvar, och det är oftast den nationella regeringen. Det är inte alltid fallet med förbundsstater. Däremot anser man att inom federala styren kommer politiken närmare folket, då det kommer ner på en lägre nivå.