Så styrs svenska regioner
Precis som de svenska kommunerna har även regioner i Sverige en del inflytande när det kommer till att ta sina egna beslut.
Egna skattesatser
Många vet att det är centralstyret, alltså regering och riksdag, som har den stora makten i Sverige. Även om det finns 21 regioner i Sverige har de inte samma makt till självständighet som i andra länder. Till exempel som i Spanien och USA, där förbundsstaterna har ett stort självstyre.
Till regionerna i Sverige väljs dock politiker, precis som på kommunal nivå. De här arbetar med vissa utvalda frågor. Till stor del handlar det om vården. Just sjukvården är ett av regionernas klart viktigaste uppdrag. Här finns även turism och infrastruktur.
Kan regionerna påverka att just deras sjukvård blir bättre? Både ja och nej. Då de regionala politikerna har möjligheten att höja och sänka den regionala skatten innebär det att det kan tillskjutas lite mer pengar. Ändrade skattesatser påverkar förstås slutvaran, som i det här fallet är en bra eller dålig vård. Men samtidigt har staten koll på att målen upplevs, det vill säga att alla medborgare har rätt till att få en likvärdig vård var de än bor.